Indisk vegansk dal

Igår hade jag fest. Jag skulle bjuda tjugo pers på middag och helt plötsligt kom jag på mig själv googla recept och inspiration till en härlig buffé med smaker från andra ställen än vårt lilla land i väst. Min kollega sa då, jag ska skicka dig recept på godaste dalen. Jag är ju en…. inte receptmotståndare, men jag har svårt att följa. Kalla det hybris eller dumdristighet ibland, men det går liksom inte, blir error. Men så läste jag detta recept i råd från min kollega och tänkte, hell YES, jag ska göra detta!

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_606

Ett av mina favortitkök är verkligen det indiska. Det smakar, så mycket och så djupt på något sätt. Ovan ser ni de vackra kryddorna. Lova att laga denna.
Ingredienser, för fyra-sex pers

 • 2,5 dl belugalinser
 • 2 st nejlikor
 • 1 stjärnanis
 • 1 tsk torkad koriander
 • 1 tsk mald kummin
 • 1/2 tsk cayenne
 • 1/2 tsk fänkålsfrön
 • 1/2 tsk garam masala
 • 1/4 tsk kardemumma
 • 2 gula lökar
 • 3 pressade vitlöksklyftor
 • 3 cm riven ingefära
 • 1 lagerblad
 • 1 kanelstång
 • 1/2 paket passerade tomater
 • 1 dl tomatpure
 • en skvätt havre/vanlig grädde
 • salt
 • yogurt

Såhär gör du:
Rosta alla torra kryddor utom kanel och lagerblad i en panna till de fått färg. Jag brände mina och fick göra om så håll koll, det går fort. Stek löken i rapsolja till den mjuknat och blivit genomskinlig, då går du i med vitlök och ingefära och stek ett par minuter till. I med kryddblandningen, kanel och lagerblad. Rör i de passerade och tomatpurén och en kopp vatten. Rör runt och fyll sedan på med linserna. Nu ska grytan koka minst 4 timmar, men var lite aktsam, linser är törstiga så fyll på med vatten så fort det behövs. Var inte rädd att ”övervattna”.
När ett par timmar gått och det är dags för servering, i med grädden och vill du inte ha den vegansk, även en klick smör för att runda upp.
Ät med yogurt, mynta och bröd. SÅ SÅ gott!

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_5faUNADJUSTEDNONRAW_thumb_5f8

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s